Budget
Det är mycket man måste tänka på när man ska tågluffa.
Eller ja, det klart att man bara kan dra nästa dag utan någon planering över huvud taget om man har möjlighet men oftast är det svårt. Först kommer du på att du faktiskt vill tågluffa. Detta kom jag och Monika på en aprildag förra året när vi kom på hur sugna vi är på äventyr. Vi hade pluggat länge och hade nästan ett år kvar av vår utbildning och kände att vi måste göra något, det händer liksom för lite i våra liv (trots att det ju faktiskt händer en hel del...).
När du väl har kommit på att du vill tågluffa så är nästa steg att klura ut var du vill åka, hur länge du ska vara borta och hur mycket pengar du vill lägga på din tågluff. Dessa tre hör såklart ihop. Ska du vara borta längre behöver du mer pengar, såklart. Ska du åka mest i västra Europa, till exempel Tyskland, Frankrike och Spanien så kostar det mer. Ska du däremot hålla dig till Central- eller Östeuropa och länder som till exempel Slovenien, Slovakien och Polen så kostar det lite mindre.
När jag var ute och tågluffade sist, sommaren 2007, så var jag ännu mer i Västeuropa än vad jag kommer vara nu och jag använde ungefär 9000 kronor som fickpengar på en månad. Det är ganska lite, idag kan jag undra hur jag klarade det! Nu ska vi resa ganska mycket i billigare länder, men å andra sidan ska vi vara borta lite längre. Jag tror också att vi har blivit vuxna på så sätt att vi kanske vill ha lite mer matkultur, vilket kostar lite mer. Även inträden på museum kostar ju lite.
Ganska många personer som kan det här med tågluff tycker att 500 kronor per dag är en ganska vettig summa. Ibland mer och ibland mindre, men som snitt under resans dagar. Det tycker vi också låter vettigt. I länder som Frankrike och Italien kostar en bädd på vandrarhem ca 200-250 kronor natten. Sen tillkommer mat, inträden, fest ibland, transport m.m. I vissa andra länder kommer vi hitta billigare boende, för runt 150 kronor natten och då blir dagarna billigare. Vissa dagar kommer vi festa och då drar det iväg, och vissa dagar kanske vi knappt spenderar några pengar alls utan mest solar och badar.
Om man räknar 500 per dag i 30 dagar så landar man på 15 000 kronor. Vi kommer vara ute lite längre, kanske 33-34 dagar, men vi får helt enkelt klara oss. Interrailkortet kostar ca 4000 kronor. Sen tillkommer lite småkostnader för vissa inköp men de ska vi försöka fördela nu under månaderna innan.
Efter att ha funderat på allt detta så har vi i alla fall kommit fram till att vår budget är ca 20 000 kronor per person. När man skriver det såhär så låter det mycket tycker jag, men vi kommer ju vara ute och resa länge! Det är billigare än en vanlig charterresa om man räknar på en vecka, och vi kommer få se så mycket mer! Sen så kommer vi ju ha lite mer pengar på kontot som back up, men vi ska försöka klara oss på dessa 16 000 kronor som vi kommer ha när interrailkortet är betalt. Det är ju en utmaning också, att leva lite spartanskt och försöka klara sig på de pengar man har. Och visst kommer vi käka på McDonalds ibland och försöka snåla när det passar. Men vi kommer ändå inte behöva svälta utan ha det helt okej!
Vi har ju inte varit helt säkra på om vi båda två skulle få ihop dessa pengar eftersom från början visste vi ju inte om vi skulle få jobb efter utbildningen. Men nu när vi båda fått jobb terminen ut och vet att vi har inkomst så ska vi spara så mycket vi bara kan och nu vet vi att vi kommer ha råd. Det känns fantastiskt! Ingenting kan stoppa oss nu!
/Becca
Trackback