Becca och Monk i Europa
Här kan ni följa oss, Becca och Monika, på vår tågluff genom Europa sommaren 2014!

Bratislava

Efter att vi har varit i Budapest så drar vi vidare till Bratislava. Detta var en stad som vi kom på att vi ville besöka för att vi tänkte att det blev långt att åka direkt från Budapest och vidare till Polen och vi ville dela upp den tågresan lite. Nu vet vi inte om det gör så stor skillnad men det känns som en riktigt häftig stad att besöka.
 
Min koppling till Slovakien är liksom genom Hostel-filmerna om ni har sett dem? Det är liksom i Slovakien som de amerikanska tågluffarna blir drogade och totalslaktade... Hehe! Så ja, med det som utgångsläge så kan det ju bara bli bättre!  
 
Vi ska bara stanna en natt så vi kommer inte få jättemycket tid där men tillräckligt med tid för att vandra runt lite och försöka få ett grepp om staden. Den skulle kunna överraska väldigt mycket, på ett positivt sätt, men den skulle också kunna vara lite... tråkig? Det är en ganska liten stad med bara ca 500 000 invånare men den verkar ganska mysig, med en blandning av fin gammal arkitektur och lite charmigt slitet. Vem vet, kanske fastnar vi för staden och reser tillbaka för en weekend direkt när vi kommit hem? 
 
Bratislava, Slovakia
 
Bratislava bridge
Det ligger en restaurang där uppe i bropelaren, UFO, som vi är lite sugna på att äta på! :)

Budapest

Nästa stopp på resan kommer bli Ungerns huvudstad: Budapest! Becca har lärt mig att det inte uttalas "pest" som i den där förskräckliga sjukdomen utan lite mer "päscht". Nåja, nog om uttal. 
 
Budapest verkar vara en stad som innehåller väldigt mycket intressant saker. Ju mer jag läser om staden ju mer saker vill jag se och upptäcka. Ett stopp på ett av stadens termalbad är ett måste och även om jag inte kommer ihåg någon siffra just nu så var det otroligt billigt! 
 
En båttur på Donau, en promenad över någon av broarna eller titta på minnesmonumentet "Skorna" är något som lockar. Att ta sig en tur kring Fiskbastionen, gå förbi Parlamentet eller det kungliga slottet vore inte heller helt fel. Ungern ska vara ett billigt land så kanske kan vi få med oss ett ungerskt klädesplagg hem. Vem vet? 
 
Bilderna nedanför visar några delar av Budapest. Tänk vad mycket som finns i Budapest och inte visas på bilderna. Vi längtar!
 
 
 
P.S. 92 dagar kvar!

Budget

Det är mycket man måste tänka på när man ska tågluffa.
 
Eller ja, det klart att man bara kan dra nästa dag utan någon planering över huvud taget om man har möjlighet men oftast är det svårt. Först kommer du på att du faktiskt vill tågluffa. Detta kom jag och Monika på en aprildag förra året när vi kom på hur sugna vi är på äventyr. Vi hade pluggat länge och hade nästan ett år kvar av vår utbildning och kände att vi måste göra något, det händer liksom för lite i våra liv (trots att det ju faktiskt händer en hel del...). 
 
När du väl har kommit på att du vill tågluffa så är nästa steg att klura ut var du vill åka, hur länge du ska vara borta och hur mycket pengar du vill lägga på din tågluff. Dessa tre hör såklart ihop. Ska du vara borta längre behöver du mer pengar, såklart. Ska du åka mest i västra Europa, till exempel Tyskland, Frankrike och Spanien så kostar det mer. Ska du däremot hålla dig till Central- eller Östeuropa och länder som till exempel Slovenien, Slovakien och Polen så kostar det lite mindre.
 
När jag var ute och tågluffade sist, sommaren 2007, så var jag ännu mer i Västeuropa än vad jag kommer vara nu och jag använde ungefär 9000 kronor som fickpengar på en månad. Det är ganska lite, idag kan jag undra hur jag klarade det! Nu ska vi resa ganska mycket i billigare länder, men å andra sidan ska vi vara borta lite längre. Jag tror också att vi har blivit vuxna på så sätt att vi kanske vill ha lite mer matkultur, vilket kostar lite mer. Även inträden på museum kostar ju lite.
 
Ganska många personer som kan det här med tågluff tycker att 500 kronor per dag är en ganska vettig summa. Ibland mer och ibland mindre, men som snitt under resans dagar. Det tycker vi också låter vettigt. I länder som Frankrike och Italien kostar en bädd på vandrarhem ca 200-250 kronor natten. Sen tillkommer mat, inträden, fest ibland, transport m.m. I vissa andra länder kommer vi hitta billigare boende, för runt 150 kronor natten och då blir dagarna billigare. Vissa dagar kommer vi festa och då drar det iväg, och vissa dagar kanske vi knappt spenderar några pengar alls utan mest solar och badar.
 
Om man räknar 500 per dag i 30 dagar så landar man på 15 000 kronor. Vi kommer vara ute lite längre, kanske 33-34 dagar, men vi får helt enkelt klara oss. Interrailkortet kostar ca 4000 kronor. Sen tillkommer lite småkostnader för vissa inköp men de ska vi försöka fördela nu under månaderna innan. 
 
Efter att ha funderat på allt detta så har vi i alla fall kommit fram till att vår budget är ca 20 000 kronor per person. När man skriver det såhär så låter det mycket tycker jag, men vi kommer ju vara ute och resa länge! Det är billigare än en vanlig charterresa om man räknar på en vecka, och vi kommer få se så mycket mer! Sen så kommer vi ju ha lite mer pengar på kontot som back up, men vi ska försöka klara oss på dessa 16 000 kronor som vi kommer ha när interrailkortet är betalt. Det är ju en utmaning också, att leva lite spartanskt och försöka klara sig på de pengar man har. Och visst kommer vi käka på McDonalds ibland och försöka snåla när det passar. Men vi kommer ändå inte behöva svälta utan ha det helt okej!
 
Vi har ju inte varit helt säkra på om vi båda två skulle få ihop dessa pengar eftersom från början visste vi ju inte om vi skulle få jobb efter utbildningen. Men nu när vi båda fått jobb terminen ut och vet att vi har inkomst så ska vi spara så mycket vi bara kan och nu vet vi att vi kommer ha råd. Det känns fantastiskt! Ingenting kan stoppa oss nu!
 
/Becca

100 dagar

Denna dag är inte en vanlig dag! Förutom att det är dagen som denna bloggs två huvudpersoner ska till Karlstads universitet på examenshögtid så är det också en speciell nedräkningsdag. Det är nämligen exakt 100 dagar kvar till vi drar! Känns helt fantastiskt otroligt awesome amazing! 
 
Tänk, 100 dagar, det är ju jättelite med tanke på hur snabbt dagarna och veckorna flyger iväg! I april förra året bestämde vi oss för att åka och då måste det ju ha varit minst 400 dagar kvar! Helt sjukt!
 
Wiiiie, vi längtar så vi ibland går sönder lite men när man ser fram emot något så fantastiskt så är ju längtan faktiskt en del av grejen!

Bled

Slovenien är ett land som kanske inte är så vanligt att åka till. Jag har aldrig hört någon jag känner säga att de har varit där eller ska åka dit. Jag tror också att fördomarna kring Slovenien är ganska många och att man lätt klumpar ihop det med andra östeuropeiska länder och tror att det inte är speciellt fint eller värt att besöka. 

Under vår research inför vår fantastiska tågluff, som närmar sig med stormsteg, så har vi dock upptäckt att många länder verkar vara mer fantastiska än vi trodde innan. Slovenien är ett av dessa länder, som vi tror kommer överraska på många olika plan. Därför har vi valt att när vi är där så ska vi inte bara besöka huvudstaden Ljubljana utan också ett ställe som heter Bled som ligger vid en sjö. Bledsjön, eller Blejsko jezero som den heter på slovenska, är en liten sjö med en ö mitt i, där det ligger en gammal kyrka. Orten och sjön ligger i Juliska alperna, bland berg, kullar och skog. En riktig idyll!
 
Här i Bled ska vi vandra runt sjön, bada, kanske ro med en eka ut till ön och bara njuta av den vackra naturen. Det är så vackert så det nästan gör ont! Titta bara:
 
 
 
Källa: http://www.bled.si/en/what-to-see/natural-sights/
 
Det här är verkligen ett ställe vi ser fram emot att besöka! Jag gissar att jag kommer fota en hel del här, hehe...
 
/Becca